Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki yönetici ve öğretmenlere, "Heimlich Manevrası Eğitimi" verildiği bildirildi.

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, yazılı basın açıklamasında, şunlar kaydedildi:

‘’Zamanında ve bilinçli yapılan ilk yardımın hayat kurtardığı gerçeğinden hareketle Zonguldak İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafında çocukların sağlıklı ortamlarda eğitim almaları, okullarda oluşabilecek acil durumlar karşısında hazırlıklı olabilmek için öncelikle yönetici ve öğretmenlere yönelik ‘Heimlich Manevrası Eğitimi’ düzenlendi.

Heimlich manevrası; solunum yolunun yemek ya da herhangi yabancı bir cisimle tıkanması, kapanması nedeniyle nefes alamama durumunda boğulma gibi olumsuz durumların önüne geçmek amacı ile yapılan ilk yardım müdahalesi olarak biliniyor.

İl Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen eğitime, merkez okul, kurum müdürleri, müdür yardımcıları, beden eğitimi öğretmenleri katıldı.

Uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitimde; heimlich manevrasının yanı sıra genel ilk yardım bilgileri ile birlikte solunum yolu tıkanıklığı, şok, bilinç durumu bozukları gibi pek çok başlıkta hayat kurtaracak müdahaleler öğretildi. Heimlich  manevrası hayat kurtarır.

‘HEDEFİMİZ TÜM OKULLARIMIZDA EN AZ 5 ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİNİN BU EĞİTİMDEN GEÇMESİNİ SAĞLAMAK’’

‘Heimlich Manevrası Eğitimi’ başlangıcında İl Millî Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, ‘Okullarımızda çocuklarımızın solunum yollarına kaçan yabancı maddelerin çıkartılmasında, bu eğitimin ne kadar basit ama ne kadar hayati önlem olduğunu tüm velilerimiz, öğretmenlerimiz biliyor. Hedefimiz tüm okullarımızda en az 5 öğretmen ve yöneticinin bu eğitimden geçmesini sağlamak. Öngörülemeyen vakalarda hızlı bir şekilde müdahale etmek, okullarımızın çok daha sağlıklı güvenli ortamlar olması anlamında çok büyük öneme sahip. Alınan eğitimlerle öğretmenlerimiz ve okul yöneticilerimiz öğrencilerimizin günlük yaşantıda karşılaşabilecekleri problemleri, çok küçük müdahalelerle çözme bilgi ve becerisine sahip olacaklar.

Bu anlamda, gönüllük esasına bağlı olarak gerçekleştirdiğimiz ‘Heimlich Manevrası Eğitimi’ne katılan okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimizin ilgisi bizi ziyadesiyle memnun etti. Eğitimin gerçekleşmesinde bize destek veren İl Sağlık Müdürlüğümüze ve eğitime katılan yönetici ve öğretmenlerimize teşekkür ederim’ dedi.’’

Heimlich Manevrası Nedir?

Heimlich manevrası, 1974 yılında Henry Heimlich tarafından geliştirilen ve boğaza kaçan yabancı cisimlerin çıkarılmasını sağlayan bir ilk yardım tekniğidir. Bu döneme kadar yalnızca sırt vuruşları ile yapılan boğulma ilk yardımı, Heimlich manevrasının bilinci açık hastalarda daha etkili sonuç verdiğinin görülmesi ile sırt ve karın darbelerinin kombinasyonu şeklinde gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Nefes borusuna veya boğaza yabancı bir nesnenin kaçarak yerleşmesi, müdahale edilmediği takdirde hava akışının engellenmesi ve boğulma ile sonuçlanır. Hem bebek ve çocuklarda hem de yetişkinlerde bu durum, herhangi bir anda gerçekleşebilir. Yetişkinlerde yaygın olarak bir parça yiyeceğin solunum yoluna kaçması ile, çocuklarda ise hem beslenme hem de oyuncak gibi besin dışı bir parçanın ağza alınması ile boğulma gelişebilir. Özellikle de 3 yaşın altındaki çocuklarda ele geçen her türlü nesnenin ağza götürülmesi davranışı yaygın olduğundan boğaza yabancı madde kaçması önemli bir olasılık dahilindedir. Beyne giden oksijenin kesilmesine yol açan boğulmada ilk yardım için çok kısa bir zaman vardır ve mümkün olduğunca çabuk şekilde doğru müdahalenin uygulanması gerekir. Bu müdahalenin gecikmesi ile kandaki oksijen oranı düşmeye, beyne oksijen akışı kesildiğinden beyin hücrelerinde ölüm başlar ve halen müdahale edilmemesi halinde nihai ölüm gerçekleşir. Böyle bir duruma hazırlıklı olabilmek adına her birey, hayat kurtaran Heimlich manevrası hakkında bilgi edinmeli, gerektiğinde yakınındaki bir kişi için bu müdahaleyi yapabilecek durumda olmalıdır.

Heimlich Manevrası Ne Zaman Uygulanır?

Yetişkin bir bireyde veya bebek ve çocuklarda solunum yoluna bir maddenin kaçması ile boğulma başlayabilir. Boğulmanın herkes tarafından bilinen evrensel işaretleri ellerin boğaza kenetlenmesidir. Herhangi bir işaret veremeyecek durumda olan kişilerde veya küçük çocuk ve bebeklerde boğulmanın önemli sinyalleri arasında şunlar yer alır:

-Konuşamama, ses çıkaramama ve soluk alıp verememe

-Zor ya da gürültülü nefes alıp verme

-Hasta soluk almaya çalışırken gıcırtı benzeri seslerin çıkması

-Zayıf ya da şiddetli öksürük

-Ciltte, dudaklarda ve tırnak altlarında koyulaşan veya maviye dönen renk değişikliği

MEB'den yarıyıl tatili kararı: Ev ödevi yok MEB'den yarıyıl tatili kararı: Ev ödevi yok

-Yüz ve genel olarak cildin önce kızarması, ardından soluk ya da mavimsi bir renk alması

-Bilinç kaybı

-Bireyin boğulmak üzere olduğunu bir şekilde belirtmesi veya yukarıdaki gibi belirtiler göstermesi halinde yanında bulunan kişi, Heimlich manevrası uygulamak için hazır olmalıdır.

91d0a47d-6f58-4c77-afc9-df88e319f0a1

2f3e265d-e937-4d83-a404-0380f2f8e31e

d661375c-e345-4424-92d6-abfafc1f77b6

EDİTÖR: ORHAN AKYÜZ