(ÖZEL HABER)

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, “Kdz. Ereğli ilçemizdeki tersaneler bölgesinde çok ciddi üretim var, belki eskisinden daha iyi olacak” dedi.

Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz ile Hakimiyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Fikri Kapan, Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu’nu makamında ziyaret ettiler, Zonguldak Valiliğine atanmasından dolayı kutladılar, hayırlı olsun temennisinde bulunarak bir süre sohbet ettiler.

Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın Valisi Hacıbektaşoğlu, gazeteci Akyüz’ün, “Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesi Gülüç beldesinde kurulu tersaneler bölgesinde gemi ihracatı yapılıyor mu? Bir durağanlık söz konusuydu, burayla ilgili son durum hakkında bilgi verebilir misiniz?” şeklindeki sorusunu yanıtladı.

“KDZ. EREĞLİ İLÇEMİZDEKİ TERSANELER BÖLGESİNDE ÇOK CİDDİ ÜRETİM VAR, BELKİ ESKİSİNDEN DE DAHA İYİ OLACAK”

Vali Hacıbektaşoğlu, şöyle konuştu;
“Ereğli Tersaneler Bölgesinde şu anda bir hareketlenme var. Tersanelerimiz çok iyi üretim yapıyor. Bir ara bir duraklama oldu tabii ki ama şu anda değil, toparlanıyor. Belki eskisinden de daha iyi olacak. Türkiye, gemi inşaat sektöründe çok ciddi atılım yaptı. Burası da toparlıyor, şimdi çok ciddi üretim var orada, çok hareketli orası.”

ZİYARETTEN MEMNUNİYET DUYDU

Bu arada ziyaretten memnuniyet duyduğunu dile getiren Vali Hacıbektaşoğlu, konuğuna ikramlarda bulundu, fotoğraf çekildi. 
Gazeteci Akyüz ile Kapan da konukseverliğinden dolayı Vali Hacıbektaşoğlu’na teşekkür ettiler.

“TERSANELER BÖLGESİNDEKİ DEVAM EDEN YATIRIMLARIN TAMAMLANMASIYLA 500 MİLYON DOLARLIK YATIRIM HAYATA GEÇİRİLMİŞ OLACAK”

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Arslan Keleş de tersaneler bölgesindeki son durumla ilgili gazeteci Akyüz’ün sorusuna verdiği yanıtta, Gülüç beldesinde kurulu tersaneler bölgesinin dolgu çalışmalarına 2004 yılında başlandığını, 2006 yılında da faaliyete geçtiğini işaret ederek, şöyle konuştu:
“Tersaneler bölgesinde kurulu 4 firmadan 2’si mülkiyet sorunu yaşamaktadır.
Bu sıkıntının bir an önce bertaraf edilmesi zaruri görülmekte. Tersanelerden birinde 1500 civarında istihdam sağlanıyor, 2-3 yıl süreyle gemi yapım işi de hazır. Diğer şirket (Ereğli Gemi) gemi ihracatının yanı sıra dünyanın her bölgesine dünya markası denilecek üst düzeyde römorkör yapıyor. Karadeniz Bölgesinde sadece Kdz. Ereğli ilçemizdeki tersanelerde 170 milyon dolar civarındaki yatırımla gemi bakım onarım ve havuzu da yapılıyor. Bu firma dünya markası haline geldi. Ayrıca yabancı sermayeli armatörlere de tanker inşa ediliyor.
Tersanelerdeki halihazırda yatırım miktarı 250 milyon dolar civarında. Devam eden yeni yatırımlarla neredeyse 500 milyon dolara yakın sermayeyle 3-4 bin kişiye istihdam sağlandığı gibi bölge ve ülkemiz ekonomisine katma değer katkı sağlanmış olacak. Bölgemizde yapılan çok sayıdaki gemi, uluslararası sularda seyretmektedir.”

“FİRMALARIMIZ ASKERİ GEMİ İNŞA ETMEK AMACIYLA ASKERİ YETERLİLİK VE GÜVENLİK BELGELERİNE SAHİPLER”

2008’deki global ekonomik krizin gemi inşa sanayinin gelişimini olumsuz yönde etkileyerek bankaların kredi politikalarının yanı sıra finans kaynakları bulmada yaşanan zorlukların pek çok siparişin ertelenmesine ya da iptal edilmesine neden olduğundan ciddi sorunları da beraberinde getirdiğine işaret eden Başkan Keleş, “Temennimiz bu sektörde de olumsuzluklar yaşamamaktır. Bu arada gemi inşa sektöründeki firmalarımız askeri gemi inşa etmek amacıyla askeri yeterlilik ve güvenlik belgelerine sahipler. Ancak belirttiğim gibi yaşanan mülkiyet sorununun ivedilikle çözülmesi lazım. Dünya’daki yük taşımacılığının yüzde 70 gibi oranı denizlerden yapılmaktadır” dedi.

“5084 SAYILI YASADAN MUTLAKA ÇIKARILMALIDIR”

Başkan Keleş, şöyle devam etti:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından tahsisleri iptal edilen mevcut 4 tersaneden 2’si 5084 sayılı yasadan çıkarılarak diğer tersanelerde olduğu gibi ciro üzerinden bedel alınması veya yapılan yatırımları bankalara teminat gösterilmeli, diğer tersanelerdeki gibi irtifak hakkı verilerek iptal edilen tersane tahsisleri devletimiz tarafından uzatılmalıdır. Çünkü dünyadaki gemi inşa sektörüne devlet teşvikleri uygulanmaktadır. Dünyada denizcilik sektöründe önde gelen ülkeler arasına niye girmeyelim, bizim tersanelerimiz ülkemizin ve bölgemizin en önemli gemi üretim merkezlerinden biri haline neden gelmesin? Çünkü denizciliğin  kalkınması, ülkemizin kalkınmasını da yüksek oranda etkileyecektir.”

TOPLU FOTOĞRAFTAKİLER

Bu arada toplu fotoğrafta tersaneler bölgesindeki incelemeleri sırasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salim Özpak (sağdan 4’ncü), Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Arslan Keleş (sağdan 2’nci), İMEAK (istanbul, Marmara, Ege Akdeniz Karadeniz) Deniz Ticaret Odası (DTO) Karadeniz Ereğli DTO Meclis Başkanı ve Ustaoğlu Gemi Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Ustaoğlu (sağdan üçüncü) ile 
Ustaoğlu Gemi Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Ustaoğlu (en sağdaki) yer alıyor. (Fotoğraf arşiv)

Vatandaşa kötü haber: Elektriğe yüzde 38 zam Vatandaşa kötü haber: Elektriğe yüzde 38 zam

HABER: ORHAN AKYÜZ
FOTOĞRAFLAR: ZONGULDAK VALİLİĞİ-KAYNAKLAR

A5343E47 650F 490D A363 0A7Cabc7B41A

Editör: Abdullah KARABACAK