Çaturoğlu, Ekonomi Bakanlığı üzerine yaptığı konuşmada teşvik sistemi, sosyal ve ekonomik gelişmişlik endeksi (SEGE), yatırım ortamının iyileştirilmesi, üretim paketi üzerinde durdu.

Milletvekili Çaturoğlu şunları söyledi:

“ Yatırım teşvik tedbirlerinin yatırım ve istihdam artışı üzerine sonuçlarına baktığımız zaman, öncelikli amaçlarından birisi bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması olan teşvik sistemi, sonuçları itibarıyla incelendiğinde istenilen sonucu vermediği, hatta tam tersi bir sonuç doğurduğunu görebiliyoruz. Bakanlığımızın sunum kitabından baktığımda en az teşvik edilen birinci bölgenin belge adedi 1.210, bunun yüzdesi 28,86. Sabit yatırım tutarı 28,345 yani katrilyon, toplam yatırımların -teşvik edilen yatırımların- yüzde 39,3’üne tekabül ediyor. Öte yandan, en çok teşvik verilen altıncı bölgenin teşvik belgesi adedi sadece 358, bunun yüzdesi de 8,54; sabit yatırım tutarı ise 1,962 katrilyon, toplam yatırımların içerisinde bunun yüzdesi 2,72. Şimdi, bu noktaları karşılaştırdığımızda bu teşvik sisteminin beklenen sonucu vermediği ortada. “

ZONGULDAK’A TEŞVİK TALEBİ

Zonguldak ilinin de içerisinde bulunduğu üçüncü bölgeyi de değerlendiren Çaturoğlu, “Yatırımcı sadece verilen teşviklere bakmıyor; öncelikle kuruluş yerine bakıyor, ulaşım kolaylıklarına bakıyor; ayrıca, orada istihdam edilecek olan üst düzey yöneticilerin ve nitelikli personelin çevre şartlarından nasıl yararlanabileceği noktasına bakıyor ve en sonunda, insan kaynaklarına ulaşım kolaylığına bakıyor; buna göre yatırım kararını veriyor. Zonguldak gibi İstanbul’a, Ankara’ya yakın olan illerimiz maalesef yeteri kadar teşvik edilmiyor. Hâlbuki bu üçüncü bölgede Zonguldak gibi olan illerimiz teşvik edilse bunlardan çok büyük bir netice alınacağını ben şimdiden öngörüyorum, mesela yanı başımızda Düzce var, depremden sonra özel bir teşvik uygulandı. Birinci OSB, ikinci OSB, üçüncü OSB; şu anda farklı işler yapılıyor ve her konuda da çevresinde illeri katbekat geçmiş durumda. Yani bunların biraz da bu şekilde değerlendirilme noktasında çalışılması gerektiğini düşünüyorum.

Teşvik sistemi sadece eğer SEGE katsayılarına göre yapılırsa yan sosyal ve ekonomik gelişmişlik endekslerine bakılarak yapılırsa beklenilen sonucu vermeyeceği ortada. Yatırım iştahı olan yerler var. Yatırım iştahı olan yerlerin, Zonguldak gibi illerin değerlendirilmesi lazım,” diye konuştu.

“YENİ STAT İSTİYORUZ”

Gençlik ve Spor Bakanlığının bütçesi üzerine yaptığı konuşmada ise Sayın Bakandan Zonguldak için yeni bir stat talebinde bulunan Çaturoğlu sözlerine şöyle devam etti;

“Zonguldak merkezi için biz yeni bir stat istiyoruz. Zonguldak 600 bin nüfuslu; Zonguldak Kömürspor çok kadim taraftara sahip bir kulübümüz. Diğer illere yapıldığı gibi biz de kendi ilimize Sayın Bakanımızdan bu konuda yardımlarını talep ediyoruz. Ben tabii bu konuları araştırdım; yapılan statlar, bunların yapıldığı iller, buradaki nüfuslar ve takımların hangi ligde oynadıklarıyla ilgili geniş istatistiki bir çalışma yaptım. Bunu zaten Bakanlık yetkilileri biliyor. Yeni bir yere yeni bir stat diyoruz.”

Çaturoğlu, 2017 yılı Ekonomi ile Gençlik ve Spor bakanlıklarının bütçelerinin hayırlar getirmesi temennilerinde bulundu.