Tıp Fakültesi’ne Zonguldak merkez başta olmak üzere çevre illerden gelen hastalarında dikkatini çeken İbn-i Sina heykelini görenler ise, heykelle hatıra fotoğrafı çektirirken, önemli bir düşünürün yaşatılması adına konulan bu heykel olumlu karşılandı.

İbn-i Sina Kimdir?

Türk-İslam tarihinin en önemli filozoflarından ve doktorlarından biri olan İbn-i Sina, milattan sonra 980 yılında (hicri takvime göre 370 yılında) Buhara’ya yakın olan Özbekistan’daki Afşana köyünde dünyaya gelmiştir. Adının tam hali ”Ebu Ali el – Hüseyin bin Abdullah bin Sina”dır. Batı medeniyetlerinde ismi ”Avicenna” olarak anılmıştır çünkü isminin Latince çevirisi bu şekildedir. Orta çağ dönemlerinde kendisi Batı dünyasında ”Büyük Üstad” olarak bilinmektedir. Bunun dışında Orta Çağ modern bilimin öncüsü olarak da anılmaktadır.

Yazdığı en ünlü eser olan ”El – Kanun fi’t Tıb” (Tıbbın kanunu anlamına gelmektedir) ile Avrupa’da yer alan çoğu üniversitede 17. yüzyıla değin temel eser olarak gösterilmiş, tıp biliminde onun bilgileri öğrencilere ışık tutmuştur. Yazdığı bu eser, 7 yüzyıl boyunca tıp alanında temel kaynaklardan biri olarak gösterilme ünvanını taşımaktadır. İbn-i Sina’nın babası, döneminde çok ünlü ve saygı değer bir bilim insanıydı.

Babasının yolundan giden İbn-i Sina, küçük yaşlarından itibaren çok iyi bir eğitim almaktaydı ve bu süreçte keskin zekası ve güçlü hafızasıyla yaşıtlarından çok daha akıllı ve ufku geniş bir genç olma yolunda ilerliyordu. 16 yaşındayken kendini tamamen tıp alanına yöneltti ve öğretmenlerinin de bilgi alanını geçerek kendi kendine yeni tedavi yöntemleri geliştirmeye başladı. 19 yaşında ünvanını alarak doktor oldu ve hasta tedavilerine başladı.