“İyi ki Şehir var; iyi ki şiirden şehirler--
Şehre bir film ve şiirler gelecek!” Hüseyin Alemdar

Parasız yolculuk... Parasız yolculuk...

    Şair Rüştü Onur’un yâdı Şehir kültür, edebiyat ve sanat dergisi 156. sayısıyla okur karşısında. 
    Devrek’te yaklaşık 19 yıldır yayımlanan Şehir edebiyat dergisi, bu sayısının kapağına Türkülerin güçlü sesi, derlemeci, Türk Halk Müziği Sanatçısı Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık’ı konuk ediyor. İbrahim Tığ’ın Yaltırık’la yaptığı söyleşinin başlığıda “Türkülerle Bir Ömür: Hüseyin Yaltırık” adını taşıyor.
    Rüştü Onur, 12 Eylül 1940'ta Necati Cumalı’ya yazdığı mektubunda, ‘Ey benim mektuplariyle huzur bulduğum ve avunduğum kardeşim. Şehir’de buluşacağız. Her ne pahasına olursa olsun Şehir çıkacak… Şehir okuyucu kitlesinin karşısına yeni bir atmosferle çıkacak.’diyordu. Ömrü yetmediği için bu dergiyi çıkaramamıştı.
     Rüştü Onur’un vasiyeti olarak kabul edilip memleketi Devrek’te İbrahim Tığ tarafından çıkarılan iki aylık kültür, edebiyat ve sanat dergisi Şehir’in son sayısında; Hüseyin Alemdar’ın “Eylüle Yılmaz Güney Der, Hiç Ağlamam!”, Dr. Halil Atılgan’ın “Açılımcılar-Yorumcular ve Sanatçılar”, Bahri Loş’un, “Sabahattin Ali ve Şiirinden İzlenimler”, Engin Berk’in, “Cemal Süreya İmgelerinin Kökeni”, Gönül Tokayeva’nın, “Tarihin İlk Şairi Enheduanna”, Günova Sepin’in, “Bitlis'ten Amerika'ya Ya da Amerika'dan Bitlis'e: William Saroyan” başlıklarıyla yer alıryor. Dergiye Barış Erdoğan, Durmuş Taşdemir, Fahrettin Koyuncu, Mehmet Özçataloğlu,Uğur Önsel Türk, Şenol Gürel,Vedat Yazıcı, İbrahim Ekrem Keleşoğlu da yazılarıyla dergiye katkı koyuyor.
   Şehir’in bu sayısının şairleri de şöyle; A. Hicri İzgören, Seval Arslan, Fırat Werger, Mücahit Aygören, Kusey Tangüler, Zeynep kasap, Mehmet Rayman, Emin Buğa Şükür Ali, Muharrem Akman, Ertan Şahin, Mehmet Şimşek ve Eren Koçdemir.
     Dergide ayrıca, Bülent Elitok’un Charles Pierre Baudelaire’den çevirdiği “Egzotik Parfüm” adlı şiiriyle, Yaşar karaman’da “Eski Evler” adlı çizimiyle yer alıyor.