Karaduman mesajında şu düşüncelere yer verdi, "Zonguldak’ı Zonguldak yapan en önemli unsurlardan biri kuşkusuz ki topraklarının derinliklerinde yatan 'KARAELMAS' yani taş kömürüdür.


Uzun Mehmet’in 8 Kasım 1829 yılında Taşkömürünü bulması ilimizin önemi daha da artmış ve hem ülkenin hem de bölgenin kaderi etkilenmiştir.
Zonguldak Cumhuriyet kuruluncaya kadar kaza teşkilatı olarak yönetilmekte, Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte Cumhuriyet döneminin ilk vilayeti olarak tarihe geçmiş, ülke sanayisinin kalkınmasında ve madencilik sektörünün gelişmesinde önemli bir görev üstlenmiştir.

 


Kömür sadece 19. yüzyılda Sanayi Devrimini ateşlemekle kalmamış, 20. yüzyılda da Elektrik Çağı’nı başlatmıştır. Artan dünya nüfusu ve yaşam standartlarının yükselmesi enerjiye olan talebi de artırmaktadır.


Ülkemizde en önemli Taşkömürü rezervi Zonguldak havzasında bulunmaktadır. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun amacı Taşkömürü madenciliğinde ileri ve yeni teknolojileri kullanarak üretim ve verimliliğin artırılması başta demir çelik sektörü olmak üzere ülkemiz sanayisinde kullanılan taş kömürü ihtiyacını karşılamaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle bugüne kadar hayatını madenlerde kaybetmiş bütün Maden Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor. Taşkömürünü bulan Uzun Mehmet’i saygıyla anıyorum."