Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde 81 ilde konut projesinin hayata geçireceklerini duyurmuştu. Bu açıklama, mevcut ekonomik koşullarda ev sahibi olma hayali suya düşen yüz binlerce kiracı için bir nebze de olsa umut ışığı olmuştu. Cumhurbaşkanı, "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. İlk kez ev sahibi olacakların sabırsızlıkla beklediği projenin hazırlıkları bitmek üzere." demişti. Peki Sosyal konut projesinin detayları ne? Kimler yararlanabiliyor?

Hükümet, yüksek kira artışlarının önüne geçmek için kiraları yüzde 25 artışla sınırlayan bir düzenleme yaptı. Ancak ev sahipleri yasal olmayan yollar, ikinci sözleşmeler imzalatmak gibi yöntemlerle vatandaşa sıkıntı çıkarmaya devam etti. Meclis'in tatile girmesi ile birlikte Türkiye'nin dört bir yanına yayılan AK Parti milletvekillerine en çok iletilen konulardan biri de yüksek ev fiyatları ile kiralar oldu.

MYK'da bu sorunlarını çözümü için iki formül gündeme getirildi. Bunlardan ilki büyükşehirlerin içinde ya da kentin hemen dışındaki atıl durumda olan kamu arazilerinin TOKİ'ye devredilmesi oldu.

İŞTE PROJENİN PROJENİN DETAYLARI!

Dar gelirli vatandaşlar kira öder gibi taksitlerle, yerel ve yatay mimari anlayışına göre inşa edilmiş konut projeleriyle ev sahibi olacak. Projenin maddeleri şu şekilde olacak:

81 ilde en az 150 bin konut üretilecek.

Madenciler kanser riskiyle karşı karşıya mı? Madenciler kanser riskiyle karşı karşıya mı?

■ Kira öder gibi ev sahibi olunacak.

■ Ödemeler evin içine girince başlayacak.

Evi olmayan emeklilere kontenjan ayrılacak.

■ Yeni evlenecek gençler de öncelikliler arasında yer alacak.

240 ay vade imkanı sunulacak.

Şartlar asgari ücretli bir aileye göre oluşturulacak.

SOSYAL KONUT MÜJDESİNİ VERDİ!

"TOKİ vasıtasıyla 1 milyon 170 bin vatandaşımızı ev sahibi yaparak ekonomik, sağlıklı, güvenli konut üretiminde dünyada eşi benzeri olmayan bir başarı ortaya koyduk. Ülkemizin 81 şehrinde hız kesmeden toplu konut projelerini sürdürüyoruz. Şimdi de Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. İlke kez ev sahibi olacak vatandaşlarımızın sabırsızlıkla beklediği bu proje bitmek üzere. Sıfır atık uyumlu, enerji verimli malzemelerle yapılacak bu konut projesinde yenilenebilir enerji sistemi kullanılacaktır. Bu adım son dönemde ciddi şikayet konusu olan kiraların düşmesine de yol açacaktır. Şehit yakınları, gaziler ve emeklilere her zaman ki gibi yer ayrılacaktır. Ayrıca ilk defa evlenen geçlerimiz de kota sahibi olacaktır."

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini 81 ilde başlatacaklarını belirtti.

Hükümet, Hazine arazilerini de uygun koşullarda konut yapımı için vatandaşa açacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi konut fiyatlarının daha çok arttığı şehirlerde ihtiyaca ve talebe göre sayıyı

EV VE KİRA FİYATLARININ DÜŞMESİ BEKLENİYOR

Hükümet, Hazine arazilerini de uygun koşullarda konut yapımı için vatandaşa açacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi konut fiyatlarının daha çok arttığı şehirlerde ihtiyaca ve talebe göre sayıyı belirleyecek. Hazine arazileri evi olmayan vatandaşlara verilecek.

Konut tipleri için bakanlık proje belirleyecek. Vatandaş imar planına uygun olarak projesini hazırlayıp, ruhsatını alarak, evini yapacak.

Örneğin, bir arazide 500-1000 metrekarelik alanlar olacak ve tek katlı evler yapılacak. Bazı yerlerde 8-10 bin metrekarelik arsada, emsal 0.50 olacak ve 3-4 katlı binalar yapılacak.

■ TOKİ, kirası düşük sosyal konutlar üretecek.

■ Devlet kiralık sosyal konut üretimi yapacak.

■ Atıl kamu arazileri TOKİ'ye devredilecek.

■ Özel sektöre de kiralık konut için teşvik verilecek.

TOKİ BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İnşallah yeni sosyal konut projelerimizi de önümüzdeki ay itibarıyla,

Cumhurbaşkanımızın milletine vereceği büyük bir müjdeyle duyuracağız." ifadelerini kullandı.