Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın önceki dönem Belediye Başkanı Gonca, gazeteci Orhan Akyüz’e yaptığı açıklamada, kentin en önemli sorununun otopark olduğuna dikkati çekti.

Zonguldak maden ocaklarında en son kanarya hangi yıl kullanıldı? Zonguldak maden ocaklarında en son kanarya hangi yıl kullanıldı?

“SU ÇIKIYOR MAZERETİ ARKASINA SAKLANILMAMALIDIR”

Kentin kanayan yarası haline gelen otopark sorununun çözümünün gayet basit olduğuna işaret eden Gonca, şu ifadeleri kullandı:

“Bu sorun, Lavuar Alanı’nın altına yapılabilecek ve yüzlerce aracın park edilebileceği otoparkla çözümlenebilecekken, zeminden su çıkıyor gerekçesiyle proje harici bırakılması doğru olmamıştır. Oysa yıllar önceki teknikle yapılan ve kent müzesi olarak düşünülen silo altı tesisinde, su problemi yoktur. Bugünkü teknik imkanlarla kentimizin ihtiyacı olan otopark, Lavuar Alanı altına yapılabilir, su çıkıyor mazereti arkasına da saklanılmamalıdır.

TOKİ’nin (Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı) yaptığı bu projede otopark olmayacağı kamuoyuna yansımıştır. Bunun nedeninin de projenin maliyetini yükselteceğinden dolayı zemin altına yapılacak otoparktan vazgeçildiği öne sürülmüştür. Türkiye’de birçok projeler yap-işlet-devret modeliyle yapıldığından aynı uygulama buradaki alanın alt kısmı için de gayet hayata geçirilebilir, üst kısmında ise TOKİ nin projesi aynen devam edebilir. Bu önerimi de kamuoyunun takdirine sunuyorum.”

LAVUAR ALANI

Gonca, Lavuar Alanı’nı anlattı:

“Kentimizin sosyal ve tarihsel geçmişinde önemli yer tutan kömür madeniyle  ilgili olarak kent merkezinde yapılan Lavuar (kömür yıkama) tesisinin yapımına 1950 yılında başlanmış, 1957 yılında kullanıma geçmiştir. Önemli bir sanayi tesisi olan ve kömürün yıkama işleminin gerçekleştiği Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) bu tesisi, 2006 yıllarında da hizmet dışı bırakılmıştı. Lavuar Tesisi’nin yer aldığı alanda 3 adet kule, bodrum, zemin ve 2 normal kattan oluşan kriblaj binasıyla birlikte zemin üzerinde sadece giriş bölümü bulunan, zemin altında da betonarme ayaklar tarafından taşınan ve silo (depo) altı olarak adlandırılan bir bölüm yer almaktadır. Silo altı olarak anılan bu yer, 1950 yılları teknik imkanları ile projenlendirilmiş ve o günkü imkanlarla yapılmıştı. Zemin altında bulunan bu tesis, yaklaşık 70 yıl kömür yıkama işleminde sorunsuz bir şekilde kullanılmıştı. Hizmet harici bırakılan Lavuar tesislerinin bulunduğu alanda TOKİ tarafından sosyal donatılar, park ve peyzaj düzenleme çalışmalarına başlanmıştır.”

HABER: ORHAN AKYÜZ

Editör: Abdullah KARABACAK