Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ta, Emirgan Hotel’in yakınındaki denizin yüzeyinde oluşan görüntü kirliliğine vatandaşlar tepki gösterdi.

Denizin kirletilmesiyle ilgili görüşlerine başvurduğumuz bazı vatandaşlar, Emirgan Hotel’in yakınında bulunan denizin yüzeyinde oluşan yağ tabakası görünümündeki kirliliğin büyük olasılıkla çevredeki kanalizasyon atıklarından ya da gemiler ile küçük balıkçı motorlarının yol açmalarından kaynaklanabileceğini, bunun da ekosistemin bozulmasına sebep olduğunu bildirdiler.

Vatandaşlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 2872 sayılı Çevre Kanunu’ndaki idari para cezalarının caydırıcı olmasını istediler.

JANDARMA KİRLİLİĞİN KAYNAĞINI BELİRLEYEBİLİYORMUŞ

Bu arada Jandarma ekiplerinin, denizden alınan numuneyi tahlil ettirerek kirliliğin kaynağını tespit edebildiği iddia edildi.

Dere yatakları temizleniyor Dere yatakları temizleniyor

DENİZ KİRLİLİĞİ NEDEN OLUR?

Denizlerdeki kirliliğin birden çok etkeni olsa da en yoğun kirliliğe sebep olan dört faktörü şöyle sıralamamız mümkün:

Atık su deşarjı, madencilik artıkları, derin deniz madenciliği, yüzeysel akışlar, gemi aktivitesi nedeniyle oluşan kirlilikler ve atmosferik kirlilik.

DENİZ KİRLİLİĞİNİN ZARARLARI NELERDİR?

Denizlerin kirlenmesi; deniz ekosisteminin bozulması, balıkçılık faaliyetlerinin yapılamaması, insan sağlığının olumsuz etkilenmesi gibi sonuçlar doğurur.

Denizler, insan geleceğinin sürdürülebilmesi açısından oldukça önemlidir.

HABER: ORHAN AKYÜZ