Kent Konseyi Başkanı Mustafa Bilge ve yönetim kurulunda görevli arkadaşları, Zonguldaklı yönetmen Kıvanç Baruönü’nün kentimize bayram tatili için geldiği bir günde buluşarak bir toplantı gerçekleştirdiler. Bu sohbet sonrası konu gelişerek hayat bulma noktasına geldi.

Konu; 1968 yılında Zonguldak’ta çekilen başrollerini Hülya Koçyiğit - Ediz Hun - Selma Güneri - Ahmet Mekin'in paylaştığı ''Kadın Asla Unutmaz'' filminin aktörlerini Zonguldak’a davet edip tanıtım ve kültür etkinliği olarak düzenlemekti.

Fikir güzel bulundu kabul de gördü.

Olay bir tık ileriye taşındı ve her yıl farklı bir film seçilerek “Zonguldak Yeşilçam Filmleri Günleri” organizasyonuna dünüştü. İl Kültür Müdürlüğü ve Kent Konseyi beraber hareket ederek görüşmeler yaparken sponsor olabilecek kurumlardan olumlu cevaplar aldılar.

Zamanla organizasyon hızlandı. İl Kültür Müdürlüğü ve Kent Konseyi konu üzerinde çalışmalara başladılar. Görüşmelerden sonra, Zonguldak Belediyesi, Gençlik Spor, TSO ve Eren Enerji gibi kuruluşlar sponsor oldular.

Genelde böyle konularda fikir her zaman beğenilir ancak uygulamaya geçmek zor olur. Yani evdeki hesap çarşıya pek uymaz…

İşin hayata geçirilme süreci başladı. Önce Kıvanç Baruönü arandı…

Ulaşılamadı.

Sonra sanatçılara farklı yerlerden ulaşıldı.

Ediz Hun sağlık problemlerinden dolayı katılamayacağını bildirdi.

Hülya Koçyiğit projeyi kabul etti.

Ediz Hun’suz gerçekleşecek bir program bana göre etkinliğin hayata geçirilmesinde büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. İkisi gelseydi bu yazıyı yazmaya da gerek kalmayacaktı.

Yine Hülya Koçyiğit gelemeyip, Ediz Hun gelseydi bu etkinlik aksamaya uğramadan, yine kolay gerçekleşirdi.

Bilmem anlatabildim mi?

Selma Güneri ve Ahmet Mekin davet edilseydi, daha da kolay kabul görebilirdi. Başrol oyuncu olmaları, halkta sorgusuz, sualsiz kabul görme anlamına gelmiyor çünkü.

10 Eylül 1921... Amele Günü 10 Eylül 1921... Amele Günü

Halkın yanında, halkla dertlenebilen sanatçılar halkın asıl sanatçılarıdır ve onlar hep özeldir.

Zonguldak’ın zor günlerinde, maden işçisinin yanında, maddi ve manevi destek veren sanatçıları yeri gelmişken anmak lazım:

Büyük madenci grevinde Tarık Akan, Fatma Girik, Nur Sürer, Muzaffer Hiçdurmaz, Ercan Yazgan, Cihat Tamer, Ali Sirmen, İlyas Salman’ı… Grevden 5 yıl sonra ‘Ekmek’ filmiyle konuyu beyaz perdeye taşıyan Fikret Hakan, Murat Soydan ve Kazım Kartal’ı… Selda’nın bestelediği ‘Zonguldak Madencileri’ türküsünü, Edip Akbayram’ın işçilere desteğini… Üzülmez’de işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi için ocağa girmeme eyleminde aynı gün özel arabasıyla desteğe gelen Haluk Levent’i ve İşçi Bayramında konserden aldığı parayı maden şehitlerine bağışlamasını unutmamak lazım…

………….

Çekimleri Zonguldak’ta yapılan 2000 yılı öncesi onlarca film var. Sanatçıların büyük bölümü hayatta değil ancak yaşayanların gelecek etkinliklerde davet edilmesini ve Kent Konseyi ve İl Kültür Müdürlüğünün “Zonguldak Yeşilçam Filmleri Günleri” etkinliğinin kentimiz adına devam etmesini diliyorum. Organize edenlerin emekleri önemli, kendilerine başarılar diliyorum.

19 Ağustos günü kentimize gelecek olan Hülya Koçyiğit ile birliktelik etkinliğinde bir önerim:

Filmde kullanılan “Çelikel Lisesi” yazılı gezi otobüsünün günümüze taşınarak benzerinin uyarlanması ve Hülya Koçyiğit’in kent içinde bu otobüsle gezdirilmesi. Bu konu Çelikel Lisesi vakfınca üstlenilmeli…

Editör: Abdullah KARABACAK