İngiltere’de bulunan Imperial College London'dan bilim insanları, araç lastiklerinin aşınmasından kaynaklanan hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkisinden "giderek daha fazla” endişe duyuyor. Uzmanlar, parçacıkların özellikle yapıldıkları zehirli kimyasallar nedeniyle zararlı olduğunu söylüyor.

KİRLİLİĞİN YARISI LASTİK VE FREN AŞINMASINDAN

Filyos: Zonguldak'ın Cennet köşesi... Filyos: Zonguldak'ın Cennet köşesi...

Rapora göre, 2021'de karayolu taşımacılığından kaynaklanan tüm küçük partikül kirliliğinin yüzde 52'sinin lastik ve fren aşınmasından, ayrıca yüzde 24'ünün yolların aşınması ve boya işaretlerinden kaynaklandığını tahmin ediyor. Emisyonların sadece yüzde 15'i otomobillerin egzozlarından ve yüzde 10'u da kamyonetlerin ve ağır vasıtaların egzozlarından geldi.

AB ‘LASTİK EMİSYONLARI’NI DÜZENLİYOR

Bununla birlikte, yeni lastik türlerinin denenmesi, bunların yüzde 35'e kadar azaltabileceğini ortaya çıkardı. Avrupa Birliği, 2025'in ortalarına kadar yürürlüğe girecek olan yeni standartlarla birlikte, dünyada bir ilk olarak lastik emisyonlarını da düzenleyecek. Arabalar hareket ettikçe lastiklerden ayrılan küçük parçacıklar havaya karışarak solunum yoluyla akciğerlerin derinliklerine kadar gidebiliyor.

‘İHMAL EDİLİYOR’

Imperial College London’ın raporu, her yıl dünya çapında lastik aşınmasıyla 6 milyon ton partikülün salındığını söylüyor. Bilim insanları, parçacıkların toksik kimyasallar, çinko ve kurşun gibi ağır metaller içerebileceğini söylerken, lastik aşınması ve etkilerine ilişkin araştırmaların, yakıt emisyonları ile ilgili çalışmalara kıyasla ihmal edildiğini söylüyor.

Editör: Abdullah KARABACAK