Zonguldak'ın Fener semtindeki gür ormanlar içinde yer alan Milli Saray niteliğindeki Zonguldak A Tipi Konukevi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. 

Zonguldak Kent Tarihçisi Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, Fener A Tipi Misafirhanesi olarak da geçen konukevinin tarihçesini, şu sözlerle dile getirdi:

Hem yazdı hem oynadı... İşte Nihat Ayaz'dan 'Zonguldaklı' klibi Hem yazdı hem oynadı... İşte Nihat Ayaz'dan 'Zonguldaklı' klibi

"Havzanın kuruluş aşamalarında, Fener’in lojman ve sosyal hizmet tesislerinin bulunduğu alan olarak değerlendirilmesi planlanmıştır. Bu alanda 1944-1949 yılları arasında A tipi konuk evi, B tipi misafirhaneler, C tipi, D tipi ve K tipi evler yapılmıştır. Ayrıca Deniz kulübü ve tenis kortu yapılarak semt, sosyal tesisler merkezi haline gelmiştir. A tipi konukevi, Zonguldak’a gelen üst düzey konuklara tahsis edilmekteydi. Konukevi, kral dairesinin dışında 10 yatak odası kapasitesine sahiptir. EKİ’nin, A tipi konukevi dışında da misafirhaneleri bulunmaktadır. Konukevi, 1950 yılından 2000 yılına kadar konukevi olarak hizmet vermiş, daha sonra işlevselliğini kaybetmiştir. Bina bakım ve onarımı düzenli olarak yapıldığından özgün halini korumaktadır. Mobilyalar, ahşap aksamlar, avizeler ve değerli eşyalar koruma altında olup, çevresindeki tarihi ağaçlar da tescillidir. (13.05.1996 tarih ve 4596 sa.kar. ile belirlenen KENTSEL SİT ve III: derece Doğal sit alan) Bina taşınmaz kültür varlığı olarak koruma altına alınmıştır. (KORUMA DERECESİ:2 KARABÜK KTVKK 23.12.2008/1105)
2000 yılına kadar yerleşik personel kadrosu ile hizmet veren A Tipi Konuk Evi, gerileyen Zonguldak ekonomisi, gelen üst düzey ziyaretçi sayısındaki azalma ve alınan tasarruf tedbirler gibi nedenlerden dolayı işlevselliğini kaybetmiş, yerleşik personelin Yayla Konağına çekilmesine sebep olmuştur.  Gelecek ziyaretçi durumlarında ve bayram vb. gibi özel günlerde geçici sevk edilen personelle işletilmeye devam etmektedir. En son 2016 yılı başlarında yapılan onarım çalışmaları dahil, geçmiş süreçte bakım ve restoresi düzenli yapılması ile orijinal halini korumaktadır."

Editör: Abdullah KARABACAK