Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın şehir merkezindeki tek hamam işletmecisi Erol Erdağ, oğlu Emre’nin yanı sıra kardeşleri Ayhan ve Musa ile birlikte 2004’den itibaren mesleklerini hijyen kurallarına riayet ederek titizlikle sürdürdüklerini bildirdi. 

Zonguldak Şehir Hamamı işletmecisi Erol Erdağ, gazeteci Orhan Akyüz’e yaptığı açıklamada, Türkiye’deki tellak ihtiyacının çoğunluğunu karşılayan memleketleri Tokat’ın Reşadiye ilçesinden olduklarını, 
kentte de ailece 20 yıldır hamam işleterek müşterilerine eksiksiz hizmet sunmaya çalıştıklarını söyledi.

50 DERECEDE MESAİ

Hamamda kese ve köpükle masaj salonunun yanı sıra buhar odası ile havuzun yer aldığını anlatan Erdağ, şöyle konuştu:
‘’Tüm Müslümanların ramazan ayını kutluyoruz. Bizler tellaklar olarak ramazanda da hem oruç tutup hem de yaklaşık 50 derece sıcaklığın bulunduğu ortamda çalışıyoruz, ancak su kaybımız çok olduğundan iftarın ardından bol bol su içiyoruz. Ramazan da oruç tutan müşterilerimiz de var. Hamamın sağlığa herhangi bir zararı bulunmuyor. Ancak, solunum zorluğu çekenlerin, kalp ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara sahip kişilerin hamama gitmeden önce doktora danışmasını tavsiye ediyoruz.
Bu arada hamamda sadece Salı kadınlar günü, o gün burada eşlerimiz tellaklık hizmetinde bulunuyorlar. İşimizin hakkını eksiksiz yapmak olmazsa olmazımızdır. Hamam ücreti giriş, kese ve köpüklü masaj olmak üzere 280 liradır. Hamamda saat 23.00’e kadar hizmet verilmektedir.
Hamamımız, arife günü sabah Ramazan Bayramı namazına kadar açık kalacak.”

KOZLU’DAKİ HAMAM, RAMAZAN BAYRAMI’NA YAKIN AÇILACAK

Zonguldak halk otobüsünde "taciz" iddiası... Zonguldak halk otobüsünde "taciz" iddiası...

Erdoğ, Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde daha önce işletmeciliğini yaptıkları belediyeye ait hamamın dekorasyon işlerinin tamamlanmak üzere olduğunu, Ramazan  Bayramı’na yakın açılacağı müjdesini verdi. 

HAMAMA GİTMEK ORUCA ENGEL DEĞİL

Edinilen bilgiye göre, hamama gitmek oruca bir engel teşkil etmemektedir.
Fakat hamamda fazla durmak orucu bozmaya sebeb olabileceğinden dolayı mekruhtur. Çünkü hamamın sıcak ve harareti oruc tutan kişiyi zorlayabilir. Yemekten hemen sonra da hamama gidilmemesi uzmanlar tarafından öneriliyor.
Oruçlunun hamamda dikkat etmesi gereken bir husus ise ağız ve burnuna su kaçırmamasıdır, aksi halde oruç bozulur.

HAMAMIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Hamamın sağlığa faydaları bir bir anlatmakla bitmez.
Hamamların en önemli faydası, vücudu dinlendirmektir. Genel olarak haftada bir defa hamama gitmek, vücudu çok rahatlatmaktadır.
1- Lenf sistemi temizliğini arttırır. (Kılcal bölgelerden kan damarlarını terk eden maddelerin tekrar dolaşıma geri dönmesini sağlar).
2- Alerjik ya da astım yüzünden oluşan sinus tıkanmalarını açar.
3- Stresi alırak zihninizi dinlendirir.
4- Ölü hücreleri ciltten uzaklaştırarak cildi temizler, alttan taze deri çıkmasını sağlar ve cildin genç ve taze kalmasını sağlar. 
5- Enfeksiyonlar ve kanser hastaları için son dönemlerde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu hastalıklarada önemli avantajlar sağlar.
6- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
7- Vücut hamam sayesinde toksin atar. Yağ yakımı yapılır. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişilere de önerilir.
8- Sıcak hava ve buharın etkisi ile vücudunuzda gözenekleri dolduran tüm kirler yumuşar. Yapılan kese ile tüm gözenekler açılır. Böylece hem cildiniz ölü deriden arınır hem de daha fazla oksijen alır.

HAMAMDA KESELENMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Keselenmek kan dolaşımınızı hızlandırır. Hücrelerinizin çoğalıp, yenilenme hızını arttırır. Yenilenen hücreler bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. Kalp atışlarını ve tansiyonu düzenler. Yağlı cilt yapısına sahip olan kişilerde keselenme yağ salgınından arındırır.

HABER: ORHAN AKYÜZ